Blogi

 

13.04.2023

Huhtikuu 2023

 

Keski-Pohjanmaa tarvitsee rohkeita avauksia

Mennyt viikko on ollut eduskuntavaalien jälkeistä hulinaa. Eduskuntavaaleista on kulunut viikko ja jo nyt ovat jotkut puolueet ilmoittaneet jäävänsä pois seuraavan hallituksen muodostamisesta tai ainakin syvästi harkitsevansa sitä.
Hallitusneuvotteluista ennustetaan tulevan vaikeita ja eri koalitioita pohditaan. Lähes ainoa varma asia tulevan hallitusohjelman sisällössä on se, että ohjelmassa käsitellään tulevien vuosien valtion talouden säästötavoitteita. Myös suhtautuminen Euroopan unioniin, maahanmuuttoon ja sosiaaliturvan leikkauksiin tulevat olemaan hallitusneuvottelujen ja ohjelman ydinkysymyksiä ja jakamaan puolueita. Voi olla, että viimeisiä viilauksia hallitusohjelmaan tehdään samalla, kun Juhannussaunaa lämmitellään.

Hyvät maakunnan asukkaat!

Keski-Pohjanmaan maakunnan tulevaisuus näyttää hyvältä. Ilmoitukset alueellemme kohdistuvista suurinvestoinneista tai ainakin sen kaltaisista aikomuksista ovat seuranneet toisiaan. Investointien toteutuessa olemme saamassa aluetalouteen merkittävän piristysruiskeen, kunhan keskeiset tuotannontekijät ovat kunnossa. Keskeisimpiä haasteita ovat aluerakenteen kyvykkyys vastaanottaa investointeja sekä riittävän inhimillisen pääoman luominen. Ratkaisuilla voimme mahdollistaa ja luoda kehityssykäyksiä investointien toteutumiseksi alueellemme, saavuttaa päämäärämme ja tuottaa vaurautta ja elinvoimaa maakuntaamme. Ratkaisut vaativat uskoa ja rohkeita avauksia itse yrityksiltä, mutta myös valtio- ja kuntatoimijoilta!

Elinvoima ei synny ilman tekemistä. Elinvoima-sanassa kiteytyvät energia, vuorovaikutus, dynaamisuus ja uuden etsiminen. Elinvoima kumpuaa ihmisten aktiivisuudesta, luovuudesta, toimeen tarttumisesta ja innostumisesta. Kuntien, alueen ja yritysten elinvoima ja menestys luodaan uudenlaisella ajattelulla. Näköalattomuuden ja riskienhallinnan sijaan meidän tulee seuraavalla hallituskaudella siirtää tekemisemme fokusta enemmän rohkeampaan mahdollisuuksien näkemiseen ja niihin tarttumiseen. Tähän Keski-Pohjanmaan liitto tarjoaa laatimissaan hallitusohjelmatavoitteissa Suomi nousuun - alueiden ja elinkeinojen kautta hyviä eväitä; eväitä, joilla voidaan edistää maakuntamme asukkaiden, kuntien, yritysten ja elinkeinoelämän hyvinvointia ja elinvoimaisuutta. Laatimamme hallitusohjelmatavoitteet tukevat toteutuessaan kestävällä tavalla Suomen alueellista kehitystä ja elinkeinojen toiminta- ja kilpailukykyä sekä lisäävät Keski-Pohjanmaan kansainvälistä näkyvyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia.

Maakunnan liitossa on aktiivisesti hahmotettu tulevaisuutta yli seuraavan hallituskauden ja valmistelussa on tulevaisuuskatsaus, jolla luotaamme tulevaisuutta vuoteen 2032. Teemme tämän työn siksi, että ymmärtäisimme, mitä rakenteellisia muutoksia maakuntaamme on kohdistunut ja kohdistumassa seuraavan kymmenen vuoden aikana ja mitä muutoksia ja kehittämistarpeita tulevaisuus meiltä edellyttää. Jo pelkästään Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten perustaminen on merkittävästi muuttanut jäsenkuntiemme tehtäväkenttää ja rahoituksen rakennetta. Jatkossa kuntien keskeinen tehtävä on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen. Kunnan tehtäväkokonaisuuksia ovat osaamisen ja kulttuurin edistäminen, kunnan elinvoiman edistäminen, elinympäristön kehittäminen sekä paikallisen identiteetin ja demokratian edistäminen. Määrällisesti suurin budjettierä kunnassa on sosiaali- ja terveysmenojen poistuttua kasvatus ja opetus. Kuntien tukeminen sekä kansalaisten ja elinkeinojen hyvinvoinnin edistäminen on jatkossa myös Keski-Pohjanmaan liiton keskeinen tehtävä ja tavoite.

Kuluneen talven aikana olemme valmistelleet yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa yli 700 000 euron kasvun, osaamisen ja elinvoiman Keski-Pohjanmaa hankkeen, jolla pyrimme tuottamaan uudenlaista näkymää alueemme elinkeinoilla ja yrityksillä tarjolla oleviin hienoihin työllistymismahdollisuuksiin, kouluttautumismahdollisuuksiin sekä lisäämään vetovoimaa maakunnan työpaikkoihin ja yritysten kasvumahdollisuuksien hyödyntämiseksi. Haemme kolmen miljoonan euron lisärahoitusta ja uusia oppilaspaikkoja koulutuskuntayhtymälle ammatillisen koulutuksen vahvistamiseksi. Erityisesti haettua rahoitusta on tarkoitus kohdentaa vihreän siirtymän osaamisen ja työvoimatilanteen parantamiseen maakunnassamme. Uusien innovaatioiden ja oikeudenmukaisen siirtymän rahoituskanavat ovat auki ja rahoitus kevään aikana haettavissa.

Hyvät maakuntalaiset!

Tulevalla hallituskaudella korostuu laajasti erilaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin vastaaminen ja alueiden elinvoiman edistäminen. Kunnat ja alueet, jotka kykenevät edistämään elinvoimaisuuttaan sekä kykenevät tunnistamaan, kestämään ja muuntautumaan alati lisääntyviin globaaleihin ja yhteiskunnallisiin rakenteellisiin muutoksiin, vahvistuvat ja säilyvät voittajina. Tätä työtä me kaikki haluamme olla edistämässä!

Kevään ja uuden kasvun odotuksin,

Maakuntajohtaja Jyrki Kaipone

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje