Blogi

 

1.12.2022

Joulukuu 2022

 

HYVÄT MAAKUNTALAISET!

Kulunut vuosi on ollut monessakin suhteessa merkillinen. Kriisit ovat seuranneet toinen toistaan. Jo muutaman vuoden maailmalla ja kotimaassa raivonnut koronakriisikin tuntuu nyt jopa jotenkin hallittavalta, kun rinnalle on työntynyt Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainassa kaikkine seurausvaikutuksineen. Energiakriisi on hiipimässä päälle ja talven osalta puhutaan esimerkiksi sähkönkulutuksen säännöstelystä. Ruokakriisin uumoillaan kärjistyvän ja hintojen nousu on jo nyt ollut poikkeuksellisen nopeaa.

Aluekehittämiseen sota on tuonut kokonaan uusia teemoja. Samalla se on vahvistanut ja kiihdyttänyt toisia, jo kauan tunnistettuja kehityssuuntia. Turvallisuus, huoltovarmuus ja mm. väestösuhteet eivät aiemmin ole olleet aluekehittämisen valtavirrassa, mutta nyt ne ovat nousseet keskusteluihin ja edellyttävät kehittämistoimia. Vihreästä siirtymästä puolestaan on tullut ajankohtaisempi kuin koskaan. Monet liikennehankkeet haudataan. Vaikutukset lentoliikenteeseen, logistiikkaan, satamiin ja Saimaan kanavaan ovat merkityksellisiä aluetalouksien ja koko Suomen kannalta. Myös puutuotteiden arvoketjussa vaikutukset ovat mittavat.

Ukrainan sota vaikuttaa myös Keski-Pohjanmaalla. Esimerkiksi Venäjän kanssa aikaisemmin käyty vienti- ja tuontikauppa, logistiset yhteydet, matkailu ja kausityövoima loistavat poissaolollaan. Satamamme keskeinen tulonlähde transit-liikenne Venäjältä Kokkolaan satamaan loppui kevään edetessä kokonaan ja johti uusien asiakkaiden hankintaan ja työvoimajärjestelyihin. Samoin joidenkin alueemme yritysten kaupallinen yhteistyö Venäjälle päättyi Euroopan unionin pakotteiden seurauksena. Sodan vaikutukset ulottuvat myös maakuntien hanketoimintaan, kun yhteistyöhankkeet Venäjän kanssa ovat kaikkinensa lopetettu.

Suomeen on saapunut vuoden aikana yli 40 000 pakolaista Ukrainasta. Ukrainalaisilla pakolaisilla on statuksen turvin oikeus majoituksen lisäksi kaikkiin turvapaikanhakijoille tarjottaviin palveluihin, kuten perustoimeentuloon, päivähoitoon ja julkiseen terveydenhuoltoon. Ukrainalaisista voi olla apua myös maakunnan työvoimapulaan, kunhan tulijoiden koulutustausta, osaaminen, lainsäädäntö ja asettautumisen järjestelyt saadaan kohdalleen. Alueelle juurtuminen ja keskipohjalaiseksi ryhtyminen eivät kuitenkaan käy käden käänteessä ja edellyttävät meiltä kantaväestöltä tukea. Tästä onkin saatu maakunnasta myönteisiä uutisia, ja ihmiset ovat olleet aidosti asialla. Hyvä niin, koska haluamme kaikki hädässä olevia tukea.

Keski-Pohjanmaalla saatiin paljon myönteisiä uutisia marraskuun aikana, kun valtioyhtiö Gasgrid Finland ilmoitti aikomuksistaan vedyn siirron edistämiseksi Perämerenkaarella, Kokkolaan suunnitellaan Suomen suurinta vedyntuotantolaitosta, kobolttivalmistaja Umicore Finland ilmoitti kasvattamansa akkumateriaaliensa valmistuskapasiteettiaan Kokkolassa ja Kokkolassa toimiva Jervois Finland suunnittelee tuplaavansa tuotantonsa Kokkolassa 2020-luvulla. Aivan viimeisimmäksi saimme myönteisiä uutisia Eduskunnasta, kun se päätti osoittaa joululahjarahoja pitkään vaikuttamistyön kohteena olleen Vetelin VT 13 alikulkukäytävän rakentamiseen ja kantatie 63:n parantamisen suunnittelutyöhön välillä Kaustinen – Toholampi. Mukavia uutisia vaikuttamistyöllemme ja yhteiselle uurastuksellemme, etenkin näin joulun alla! Mutta samalla myös velvoitteita meille kaikille tehdä osuutemme, että nämä suunnitellut suurhankkeet saadaan kaikilta osin myös maaliin.

Näihin mukaviin tunnelmiin on hyvä päättää tämä vuosi ja kiittää teitä kaikkia hienosti sujuneesta yhteistyöstä. Olkoot yhteisenä tavoitteenamme jatkossakin hyvinvoiva ja menestyvä Keski-Pohjanmaan maakunta ja sen edistäminen!

Toivotan kaikille maakunnan asukkaille rauhaisaa joulun aikaa ja myös mahdollisuutta hetken levähtämiseen ennen Uuden vuoden arjen askareita.

Hyvää Joulun odotusta kaikille!                                                  
                                                            
Maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje