Blogi

 

1.02.2022

Helmikuu 2022

 

KASVUA JA ELINVOIMAA KESKI-POHJANMAALLE!

Keski-Pohjanmaan maakunnan talous ja työllisyys ovat lähteneet koronavirustilanteen helpottumisen ja rajoitusten osittaisen purkamisen myötä vahvaan kasvuun. Teollisuuden tilauskannat ovat kehittyneet hyvin ja vienti on vahvassa vedossa. Akkuteollisuus on voimakkaassa kasvussa ja rakentaminen vilkasta. Ja lisää on luvassa. Alueellamme on käynnissä ja suunnitteilla useita suurinvestointeja, kuten Keliberin kaivoshanke Kaustisilla sekä kolme Suomen mittakaavassa suurta tuulivoimapuistohanketta Lestijärvellä, Halsualla ja Toholammilla. Meidän kaikkien on tehtävä voitavamme maakuntaa sijoittuvien suurhankkeiden toteutumisen edistämiseksi. 

Koronapandemia on koetellut erityisesti maakuntamme palvelusektoria, kuten matkailua, majoitus- ja ravitsemisalaa sekä tapahtumatuotantoa. Vaikka palvelujen kysyntä on kasvanut muun muassa kotimaan matkailun virkistymisen ja kaupan osalta, niin silti tulevaisuus näyttäytyy edelleen epävarmana. Vielä on koronavirustilanteen taltuttamisessa tehtävää, mutta hyvään suuntaan ollaan menossa. 

Keskipohjalaisten odotukset lähitulevaisuudesta ovat positiivisia ja alueellamme on vahvaa uskoa tulevaisuuteen. Myös työvoiman kysyntä on vilkasta. Myönteistä tulevaisuudenkuvaa haastaa yhteinen huolemme osaavan työvoiman saatavuudesta. Keski-Pohjanmaan liitossa tehdään lujasti töitä avoimien työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamisen parantamiseksi. Aivan oleellinen kysymys on myös uusiin haasteisiin ja kehitykseen varautuminen koulutusta lisäämällä ja asiantuntemusta parantamalla. 

Uskoa maakunnan tulevaisuuteen luo myös äskettäin käydyt aluevaalit. Aluevaaleissa valittiin valtuusto Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Valtuusto vastaa vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueella.  Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksessa perustettujen hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla Suomessa. Valtuuston työ on äärimmäisen tärkeää ja sen tekemillä päätöksillä suora vaikutus keskipohjalaisten arkeen. Toivotan mitä parhainta menestystä kaikille valtuustoon valituille tärkeässä työssänne!

Helmikuun alkupuolella Keski-Pohjanmaan liitto kävi aluekehittämiskeskustelut valtioneuvoston kanssa. Tarve valtion ja alueen välisiin aluekehittämisen keskusteluihin nousee aluekehittämispäätöksestä 2020-2023, maakunnan tilanne- ja kehityskuvasta sekä marraskuussa maakuntavaltuuston hyväksymästä vuosien 2022-2025 Keski-Pohjanmaan maakuntaohjelmasta. Tällä kertaa keskeisiksi teemoiksi keskusteluihin nostimme maakunnan osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvät haasteet ja kehittämistarpeet, tutkimus- kehittämis- ja innovaatiorahoituksen vajeet sekä erityisesti pienten- ja keskisuurten yritysten investointirahoituksen tarpeet yritysten uuden kasvun mahdollistamiseksi. Nämä ilmiöt ja erityisesti niihin liittyvät ratkaisut ovat ensinnäkin aivan keskeisiä maakunnan kasvun mahdollistajia, mutta myös tukevat alueemme tulevaisuuteen suuntautuvaa uudistumista ja lisäävät uudistumiseen tarvittavaa eri toimijoiden muutoskyvykkyyttä.

Keski-Pohjanmaan liitto sai viime syksynä valtioneuvoston päätöksellä käyttöönsä seuraavalle seitsemälle vuodelle noin 70 miljoonan euron rahoituksen käytettäväksi uusien innovaatioiden synnyttämiseen, yritysten tukemiseen, digitaalisuuden ja vähähiilisyyden edistämiseen sekä työllisyyden ja osaamisen kehittämiseen. Myös syrjäytymisen estämiseen ja lasten aseman parantamiseen voidaan suunnata rahoitusta. Tulemme käynnistämään rahoitushaut maaliskuussa tavoitteena mahdollisimman nopea hankkeitten käynnistyminen vielä tämän vuoden aikana. Uutena rahoitusmuotona Keski-Pohjanmaalla käyttöön saatiin lähes 20 miljoonaa euroa Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) varoista. Rahoituksella vähennetään energiaturpeen käytöstä luopumisen haitallisia vaikutuksia maakunnassamme, jota varten on jo laadittu maakunnallinen suunnitelma hyvässä yhteistyössä alueemme eri toimijoiden kanssa. Rahoituksen lopullinen varmistaminen vaatii vielä yhteisiä ponnisteluja, jonka vuoksi tulemme käymään alueemme toimijoiden kanssa vielä yhteiset keskustelut eri teemaryhmissä maalis-huhtikuun aikana. Tervetuloa osallistumaan keskusteluun!

Keski-Pohjanmaan maakuntaviestiä on hiihdetty seitsemänkymmentä vuotta. Ensimmäinen, nykymuotoisesti järjestetty maakuntaviesti hiihdettiin Kannuksessa loppiaisena 1952. Tänä vuonna hiihtojen järjestäjänä on vuorossa Sievin kunta, joka saa kunnian toimia 70-juhlaviestin järjestäjänä. Hiihto – myös kuntoilumielessä - on yksi parhaista liikuntamuodoista. Se kehittää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja liikehallintakykyä eli terveyskunnon kaikkia osa-alueita. Hiihtoa voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaikentasoiset liikkujat. Hiihtäessä jokainen voi helposti säädellä, miten tehokkaasti itseään rasittaa. Uskon, että saamme jälleen kokea hienon hiihtotapahtuman sieviläisten järjestämänä.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia kuluneen talven aikana maakunnan rakentamiseen ja kehittämiseen osallistuneita. Jokaisen työ on tärkeää, oli kyse sitten pienestä tai isosta asiasta.

Hyviä hiihtokelejä toivottaen,         

Jyrki Kaiponen
Maakuntajohtaja

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje