Ajankohtaista

 

6.09.2023

Tiedote: Kokkola-Pietarsaaren lentoliikenteen tulevaisuus on turvattava

 

Kokkola–Pietarsaaren lentoliikenteen eturyhmä kokoontui 5.9.2023 käsittelemään alueen lentoyhteyksien tilannetta ja sekä tarvittavia toimenpiteitä Kokkola-Pietarsaaren lentoyhteyksien turvaamiseksi myös jatkossa. Eturyhmän kokouksessa olivat mukana kansanedustajien Janne Jukkolan, Mauri Peltokankaan, Peter Östmanin ja Pia Sillanpään avustajan Laura Jokelan lisäksi Keski-Pohjanmaan liiton, Kokkolan kaupungin, Kruunupyyn kunnan, Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Ry:n ja Kiinteistö Oy Kruunupyyn Lentohalli edustajat .


Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan lentoliikenteen kehittymistä edistetään, jotta koko Suomi olisi saavutettavissa kolmessa tunnissa Helsingistä. Hallitusohjelman mukaan Finavian nykymuotoinen lentoasemaverkko säilytetään. Suomen sisäistä lentoliikennettä kehitetään ensisijaisesti markkinaehtoisesti, mutta huoltovarmuuden, viennin ja matkailun kannalta tärkeät lentoyhteydet turvataan tarvittaessa ostopalveluliikenteellä.


Keski-Pohjanmaan-Kokkola-Pietarsaaren-Kalajokilaakson talousalue on yksi Suomen merkittävimmistä vientiteollisuuden keskittymistä. Alueelle on suunniteltu yli 12 miljardin euron vihreän siirtymän investoinnit tuleville vuosille. Lähes 200 000 ihmisen talousalue ja elinkeinoelämä tarvitsevat säännöllisesti toimivaa lentoliikennettä. Lentoyhteys on alueelle kriittisen tärkeä. Lentoliikenne mahdollistaa työvoiman liikkuvuuden ja varmistaa osaavan kotimaisen ja kansainvälisen työvoiman saatavuuden alueen elinkeinojen tarpeeseen ja investointien toteuttamiseen. Toimivat lentoyhteydet ovat olennainen osa myös alueen kansalaisten saavutettavuuden turvaamista ja matkailun kehittämistä.


Kokkola–Pietarsaaren lentoliikenteen eturyhmä näkee äärimmäisen tärkeänä, että Kokkola-Pietarsaaren lentoliikenteen tulevaisuus turvataan ja lentoliikennettä kehitetään aluetalouden tarpeiden ja valmistelussa olevien suurinvestointien pohjalta, kokonaiskansantaloudelliset vaikutukset tunnustaen. Valtiovallan toimenpiteet Kokkola-Pietarsaaren lentoliikenteen jatkamisen turvaamiseksi 100 prosenttisella tuella ovat aivan oleellisia.


Eturyhmä näkee myös hyvin tärkeänä, että tiivis ja rakentava yhteistyö liikenneministeri Lulu Ranteen, liikenne- ja viestintäministeriön, Traficom:n, Finnair Oyj:n ja Finavian kanssa jatkuu ja lentoyhteyksien kehittämistä voidaan jatkaa yhdessä ja suunnitellusti myös jatkossa.


Vain pysyvillä ratkaisuilla voidaan turvata ja vahvistaa Suomen kasvua ja alueen elinkeinomahdollisuuksia Suomen keskeisellä vientialueella sen lisäksi, että ratkaisuilla on suuri merkitys alueen vetovoimaisuuden ylläpitämisessä.

Lisätietoja
eturyhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Janne Jukkola, puh. +358 9 432 3035
kaupunginjohtaja Stina Mattila, puh. +358 40 8068 200
kehitysjohtaja Jonne Sandberg, puh. +358 44 7809 093
maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje