Ajankohtaista

 

12.10.2020

MISTÄ OSAAVAA TYÖVOIMAA KESKI-POHJANMAALLE?

 

Keski-Pohjanmaan alueella organisaatiot ja yritykset ovat kärsineet pitkään työvoiman puutteesta, osassa yrityksiä se on ollut jopa kasvun este. Keski-Pohjanmaan liitto käynnisti yhteistyötahojen kanssa selvitystyön ja alueelle on nyt tehty osaamisstrategia sekä perustettu neuvottelukunta työvoiman saannin turvaamiseksi. Neuvottelukunnan tarkoituksena on huolehtia osaamisstrategian konkreettisten toimenpiteiden toteutuksesta, keskustella aiheesta laajasti ja tehdä paikallisia päätöksiä toimeenpanon edistämiseksi.

Syyskuisessa neuvottelukunnan kokouksessa valtiosihteeri Tuomo Puumala Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi ministeriön terveiset työvoiman saatavuuteen liittyen. Puumala totesi, että kaikki toimet ja poliittiset ratkaisut vaikuttavat osaavan työvoiman saantiin. Nuoret lähtevät muualle opiskelemaan, mutta kuinka heidät houkutellaan takaisin? Tärkeäksi muodostuvat silloin kuntien palvelut ja vetovoima. Yrittäjät toivovat, että työelämän perustaidot olisivat valmistuvilla nuorilla kunnossa.

Puumala muistutti, että ammatillisen koulutuksen reformi on vasta alkanut ja koulutuksen kehittäminen tehdään työelämän tarpeiden pohjalta. Tavoitteena on saada Suomeen maailman korkeakoulutetuin kansa ja sen vuoksi korkeakoulutuksen aloituspaikkoja on kohdistettu kaikkialle Suomeen, myös Centria-ammattikorkeakoulu sai toivomansa koulutusvastuut.

Osaavaa työvoimaa Keski-Pohjanmaalle -neuvottelukunnassa on mukana laajasti alueen eri toimijoita ja organisaatioita, joilla on mahdollisuus vaikuttaa osaamisen kehittymiseen, työvoiman määrään tai jotka ovat alueella työllistäviä tahoja.

Mukana ovat kaikki Keski-Pohjanmaan liiton jäsenkunnat, koulutuksenjärjestäjät, ammattiliitot, yrittäjäjärjestö, ELY-keskukset, suurteollisuus, kehittämisyhtiöt, Kokkotyösäätiö, maatalous-, metsä- ja turkisalan järjestöjä, kauppakamari, TE-toimisto sekä Soite. Kaikkien sidosryhmien panos työssä on tärkeä.

Konkreettinen toimenpidesuunnitelma strategian toteuttamiseksi on valmistunut. Toimenpidesuunnitelmassa on yhteisesti listattu tehtäviä ja toimia, joilla osaavaa työvoimaa on mahdollisuus lisätä tai saada alueelle. Tällaisia ovat mm. varhaiskasvatuksen koulutuksen aloittaminen Kokkolassa, järjestelmä opiskelujen aikaista työllistymistä varten ja opiskelijoiden verkostoituminen työelämän kanssa. Lisäksi on mm. hanke kaivosalan koulutuksen kehittämiseksi, KIPin alueen yritysten rekrytointiverkosto, verkosto kansainvälisen työvoiman löytämiseksi alueelle ja työlupa-asioissa auttaminen.

Koronavirustilanne ei juurikaan ole muuttanut osaavan ja uudenlaisten haasteiden seurauksena syntynyttä työvoiman tarvetta maakunnassamme. Koronavirustilanteen seurauksena onkin syntynyt uusia työvoimatarpeita esimerkiksi ilmaston muutokseen ja elinkeinojen kehittämiseen liittyvien tehtävien myötä. Toimenpidesuunnitelmaan on lisätty koronapandemian haasteista selviämiseen liittyviä toimia, kuten maatalouden kausityöntekijöiden löytäminen, koulutus verkkokaupan perustamiseen ja maksuton neuvonta koronatukien hakemiseen.

Toimenpidesuunnitelma esitellään maakuntahallitukselle ja maakuntavaltuustolle tänä syksynä ja ohjelman toteutus alkaa vuoden 2021 alusta.

Lisätietoja:

maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen jyrki.kaiponen@keski-pohjanmaa.fi, 040 140 8995

kehittämissuunnittelija Teija Tuunila teija.tuunila@keski-pohjanmaa.fi 040 861 0063

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje