Ajankohtaista

 

21.09.2020

KESKI-POHJANMAAN MAAKUNTAHALLITUKSEN KOKOUSTIEDOTE 21.9.2020

 

Syyskuun kokouksessaan Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus käsitteli keskeisimpänä maakunnan liiton tulevan toimintavuoden 2021 tavoitteita ja rahoitusta, maakunnan ilmastostrategiaa ja tuulivoimaselvityksen käynnistämistä sekä henkilövalintoja. Maakuntahallitus päätti antaa Keski-Pohjanmaan liiton lausunnon koskien hallituksen esitysluonnosta sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovarainministeriön valmistelemasta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta ja maakuntien perustamisesta sekä pelastustoimen järjestämisestä. Kokouksessa hyväksyttiin myös Keski-Pohjanmaan liiton osallistuminen Yhteistoiminta-alueen (YTA) ylimaakunnallisen liikennejärjestelmäkoordinaattorin rekrytointiin ja perustajajäsenyys Merenkurkun Neuvoston EAYY:ssä (Eurooppalainen alueellisen yhteistyön yhtymä).

Keski-Pohjanmaan liiton lausunto hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevasta lainsäädännöstä

Sosiaali- ja terveysministeriö, sisäministeriö ja valtiovarainministeriö ovat pyytäneet lausuntoa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja maakuntien perustamista sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevasta lainsäädäntäesityksestä. Keski-Pohjanmaan liitto on valmistellut lausuntonsa yhteistyössä jäsenkuntiensa sekä Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten kanssa. Lausunnossaan liitto näkee tärkeänä mm. kansalaisten palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden turvaamisen, palvelurakenteen järjestämisen joustavasti riippumatta maakuntajaosta sekä taloudellisen pohjan turvaamisen jatkossa sekä sote-palvelujen osalta että kuntien taloudessa. Keski-Pohjanmaan liitto näkee, että yhdenvertaisuus kyetään saavuttamaan, jos palvelujärjestelmä luodaan joustavaksi ja kansalaisten tarpeisiin perustuen. Näin mm. alueelliset erityispiirteet sekä olemassa olevat palvelurakenteet tulisi huomioida ja kehittää toimintaa niiden pohjalta. Sopimusperusteiset alueelliset järjestelyt tulee sallia koko Suomessa riippumatta maakunnallisista hallintorajoista.

Liitto näkee tärkeänä, että jo toiminnassa olevien sote-palveluja tuottavien kuntayhtymien rahoitus turvataan sote-uudistuksessa. Se, että lainsäätäjä velvoittaisi jo aiemmin toimintaansa tehostaneet sosiaali- ja peruspalvelukuntayhtymät, kuten Soiten asetettuun kustannustasoon, voi heikentää kansalaisten palveluiden saatavuutta laajemminkin.

Linjaukset talousarvion 2021 ja talous- ja toimintasuunnitelman 2021–2023 laatimiseksi

Maakuntahallitus ohjeisti kokouksessa vuoden 2021 talousarvion ja talous- ja toimintasuunnitelman valmistelua. Maakuntahallituksen esitys maakuntavaltuustolle on, ettei jäsenkuntien rahoitusosuuksia nykyisestä kasvateta. Keski-Pohjanmaan liiton tavoitteita vuodelle 2021 sekä talousarvion 2021–2023 keskeisiä lukuja käsiteltiin jo aiemmin kuntajohtajakokouksessa 10.9.2020. Tämän lisäksi toiminnan kehittämisen yksityiskohtia käydään läpi parhaillaan meneillään olevilla Keski-Pohjanmaan liiton kuntakierroksilla.

Keski-Pohjanmaalla kehitetään ilmastotietoisuutta ja tuulivoimasuunnittelua

Keski-Pohjanmaan viimeisin ilmastostrategia kattoi vuodet 2010–2020. Uusi maakunnallinen ilmastostrategia määrittelee keinot, joilla Keski-Pohjanmaa on hiilineutraali vuonna 2035. Strategia laaditaan maakunnan liiton johdolla laaja-alaisessa yhteistyössä alueen kuntien ja toimijoiden kanssa. Tavoitteena on, että se tulee valtuuston hyväksyttäväksi marraskuussa 2021. Hallitus päätti, että tekeminen hankkeistetaan. Keski-Pohjanmaan liitto hakee joko EU tai kansallista rahoitusta strategian toteuttamiseen ja varaa omarahoitusosuudeksi 10 000 euroa ensi vuoden talousarvioon.

Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntaliitot ovat valmistelleet yhteisen avustushakemuksen ympäristöministeriölle uusien tuulivoima-alueiden selvittämiseksi. Kolme maakuntaa kattavilla selvityksillä voidaan arvioida laajasti tuulivoima-alueiden yhteisvaikutuksia sekä löytää potentiaalisimmat alueet tuulivoimarakentamiselle hallinnollisista alueista riippumatta. Selvityksiin sisältyvät mm. hiljaisten alueiden kartoitus, teknistaloudellinen arviointi ja kohteiden luokittelu, yhteisvaikutusten arviointi ja sähkönsiirtoverkon nykytila ja kehittämistarpeet. Selvitysten kokonaiskustannus on 156 000 euroa, josta maakuntien kesken jaettava omarahoitusosuus 36 000 euroa.

Aluesuunnittelupäällikön virka

Aluesuunnittelupäällikön virka on ollut haettavana ajalla 17.6.- 31.7.2020. Maakuntahallitus päätti valita Keski-Pohjanmaan liiton aluesuunnittelupäälliköksi Tiina Rinta-Rahkon Seinäjoelta ja varalle Reijo Kiviniemen Kokkolasta.

Kokousmateriaaliin voit tutustua tästä linkistä

 Lisätietoja

maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä +358 40 001 2266

maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje