Ajankohtaista

 

18.10.2022

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 17.10.2022

 

Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus kokoontui 17.10.2022. Kokouksen alussa oli maakuntajohtajan ajankohtaiskatsaus, joka käsitteli mm toisen asteen koulutuksen kehittämiseen liittyviä tarpeita ja lakiehdotusta vihreän siirtymän luvitusprosessien nopeuttamiseksi.

Kokouksessa käsiteltiin mm. Keski-Pohjanmaan liiton toiminta- ja taloussuunnitelmaa 2023-2025, Keski-Pohjanmaan maakunnan hallitusohjelmatavoitteita hallituskaudelle 2023-2027, Keski-Pohjanmaan
kaivannaisalan teemaohjelman 2022-2025 valmistelun tilannetta sekä aluekehityssuunnittelijan ja suunnittelijan (viestintä ja matkailu) valintoja. Maakuntahallitus päätti jättää toiminta- ja taloussuunnitelma maakuntavaltuuston hyväksyttäväksi.

Keski-Pohjanmaan liiton toiminta- ja taloussuunnitelma 2023-2025
Keski-Pohjanmaan liiton suunnittelukauden 2023-2025 toiminta perustuu hyväksytyn maakuntaohjelman linjauksiin. Keski-Pohjanmaan liiton lakisääteiset tehtävät toteutetaan asetettujen vaatimusten mukaisesti. Muut perussopimuksen 3 §:n mukaiset tehtävät toteutetaan kustannustehokkaasti ja talouden sallimissa rajoissa.

Liiton toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin näkökulma sekä syyskuussa 2022 uudistetun aluekehittämislain maakunnan liitolle asettamat vastuut ja velvoitteet. Keski-Pohjanmaan liiton tehtävien hoito varmistetaan ja taloudenpito ylläpidetään kestävällä pohjalla. Keski-Pohjanmaan liiton tulostavoitteet vuodelle 2023 on asetettu edellisten vuosien tapaan vastuualueittain. Samassa yhteydessä on laadittu vuoden 2023 talousarvio. Kuntien jäsenmaksut vuoden 2023 osalta ovat 1 650 137 euroa, jossa on 10,7 prosentin kasvu edelliseen johtuen pitkälti poikkeuksellisesta talouden hinnannousuista sekä vuoden 2023 alussa liiton johtamis- ja hallintojärjestelmän perustettavista neljästä (4) uudesta tehtävästä.

Keski-Pohjanmaan maakunnan hallitusohjelmatavoitteet 2023-2027
Keski-Pohjanmaan liiton hallitusohjelmatavoitteet keskittyvät niihin keskeisiin tekijöihin, joilla varmistetaan Keski-Pohjanmaan kunnille ja kaupungeille edellytykset suoriutua tehtävistään. Hallituskaudella 2023-2027 korostuu laajasti erilaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin vastaaminen. Alueet, jotka kykenevät edistämään elinvoimaisuuttaan sekä kykenevät tunnistamaan, kestämään ja muuntautumaan alati lisääntyviin
globaaleihin ja yhteiskunnallisiin rakenteellisiin muutoksiin, vahvistuvat ja säilyvät voittajina. Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen hyväksymät hallitusohjelmatavoitteet tukevat toteutuessaan kestävällä tavalla Suomen alueellista elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä sekä lisäävät maakunnan kansainvälistä näkyvyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia laajasti.

Keski-Pohjanmana maakunnan hallitusohjelma 2023-2027 tavoitteet muodostuvat seuraavien keskeisten periaatteiden varaan:
1. EU:n koheesiopolitiikan ja maatalouspolitiikan tulee hyödyttää harvaan asuttuja maakuntia
2. Toimiva elinkeinopolitiikka vahvistaa maakunnan kasvua
3. Osaavan työvoiman saatavuus ja koulutus tulee turvata
4. Digitalisaatio mahdollistaa maakunnan palvelujen kehittymisen ja menestyksen
5. Tulevaisuutta rakentava innovaatiopolitiikka uudistaa Keski-Pohjanmaata
6. Kansalaisten ja elinkeinojen saavutettavuus on elinehto
7. Ekologisesti kestävä ympäristö ja toimiva aluerakenne ovat kiinteä osa Keski-Pohjanmaan kasvua
8. Hyvinvointi ja turvallisuus kaikille

Keski-Pohjanmaan tarpeet harvaan asuttuna maakuntana on otettava huomioon Suomen EU:n alue- ja rakennepolitiikkaa sekä maatalouspolitiikkaa koskevissa tavoitteissa. Maakuntahallitus hyväksyi Keski-Pohjanmaan maakunnan hallitusohjelmatavoitteet 2023-2027 edunvalvonnan ja vaikuttamisen perustaksi sekä päätti antaa maakunnan hallitusohjelmatavoitteet tiedoksi maakuntavaltuustolle.

Keski-Pohjanmaan kaivannaisalan teemaohjelma 2022-2025
Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen 18.10.2021 (§ 106) hyväksymässä toiminta- ja taloussuunnitelmassa vuosille 2022-2024 tavoitteeksi on asetettu Keski-Pohjanmaan kaivannaisalan teemaohjelman laatiminen. Teemaohjelmalla ohjataan maakunnallisen kaivannaisalan kehittämistä osana maankäyttöä, asumista, liikennejärjestelmää, palveluja ja elinkeinoja. Teemaohjelma asettaa kehittämisen tavoitteet ja painopisteet sekä esittää kehittämistoimet. Teemaohjelmaa on laadittu Keski-Pohjanmaan liiton nimeämässä asiantuntijaryhmässä.

Keski-Pohjanmaan kaivannaisalan teemaohjelman luonnos oli lausunnolla 7.9.-30.9.2022 välisen ajan. Lausunnon antoivat Centria ammattikorkeakoulu, Geologian tutkimuskeskus, Kaustisen seutukunta, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä sekä Luonnonvarakeskus. Lausunnon antajat pitivät teemaohjelman tavoitteita, painopisteitä ja kehittämistoimia oikeina. Lausunnoissa esitetyt täsmennykset on kaikki otettu
huomioon lopullisessa teemaohjelmassa. Maakuntahallitus hyväksyi Keski-Pohjanmaan kaivannaisalan teemaohjelman 2022-2025 toimeenpantavaksi.

Aluekehityssuunnittelija
Aluekehityssuunnittelijan toistaiseksi voimassa oleva tehtävä oli haettavana ajalla 23.8.-19.9.2022. Maakuntahallitus päätti valintakollegion esityksestä, että aluekehityssuunnittelijan tehtävään valitaan Stefan Rannanpää ja hänen kieltäytymisensä varalle Minna Wiklund.

Suunnittelija (viestintä ja matkailu)
Suunnittelijan toistaiseksi voimassa oleva tehtävä oli haettavana ajalla 23.8.-19.9.2022. Maakuntahallitus päätti valintakollegion esityksestä, että suunnittelijan (viestintä ja matkailu) tehtävään valitaan Johanna Kiviniemi ja hänen kieltäytymisensä varalle Satu Jokela.

Lisätietoja
maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä +358 40 001 2266
maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje