Ajankohtaista

 

17.01.2022

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 17.1.2022

 

Vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus käsitteli mm. liiton talousarvion käyttösuunnitelman vuodelle 2022, Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelman alueellisen rahoitussuunnitelman vuosille 2021-2022 sekä sisäisen valvonnan raportin vuodesta 2021. Maakuntahallitus päätti lisäksi ilmastoasioiden asiantuntijan rekrytoinnista liiton ilmastotyöhankkeeseen. Ajankohtaiskatsauksessaan maakuntajohtaja Kaiponen esitteli maakuntahallitukselle mm. Itä- ja Pohjois-Suomen keskeisiä tavoitteita liittyen Suomen metsäpolitiikkaan.

Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman alueellinen rahoitussuunnitelma vuosille 2021-2022

Keski-Pohjanmaan liitto on yhdessä Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa valmistellut rahoitussuunnitelman ja rahoituksen painopisteet vuosille 2021 ja 2022. Keski-Pohjanmaan maakunnassa tulevan ohjelmakauden rahoitus muodostuu kolmesta rahastosta: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Euroopan sosiaalirahasto (ESR+) ja uudesta oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (Just Transition Fund, JTF), jolla tuetaan alueita, joihin ilmastoneutraaliuteen siirtyminen vaikuttaa eniten. JTF tähtää alueellisten erojen kasvamisen ehkäisemiseen ja erityisesti helpottamaan siirtymän negatiivisia vaikutuksia mm. työllisyyteen rahoittamalla paikallisen talouden monipuolistamista ja nykyaikaistamista.

Keski-Pohjanmaalle ohjelmavaroja on ohjelmakaudella 2021–2027 seuraavasti:

Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR+valtio) 32 173 335 €

Euroopan sosiaalirahasto (ESR+valtio) 14 943 409 €

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF+valtio) 19 688 086 €

Yhteensä 66 804 830 €

Vuosien 2021 ja 2022 rahoituskehys on taas jakosuhteiltaan seuraava (milj.€):

 

EAKR-rahoituksessa toimintalinjoja on kolme:

”Innovatiivinen Suomi” - toimintalinjan alla Keski-Pohjanmaan liiton tavoitteena on mm. TKI (tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminta) -intensiteetin kasvattaminen ja elinkeinoelämälähtöisen innovaatiotoiminnan edistäminen ilmasto- ja kestävän kehityksen tavoitteet huomioiden. Rahoituksella tavoitellaan myös korkeaan osaamiseen ja erikoistumiseen perustuvien arvoketjujen sekä TKI-rakenteiden kehittämistä. Rahoitusta kohdennetaan Keski-Pohjanmaan maakuntaohjelmassa 2022–2025 määriteltyihin älykkään erikoistumisen mukaisiin hankkeisiin. Tämän lisäksi liiton rahoituksella haetaan maakunnan digitalisaatiokehityksen vauhdittamista ja digitalisaatioon liittyvän osaamisen ja korkean teknologian hyödyntämiseen keskittyvien taitojen lisäämistä. Tavoitteena rahoituksella on mm. palveluiden saavutettavuuden, etätyön ja monipaikkaisuuden edistäminen älykkäitä digitaalisia ratkaisuja kehittämällä.

”Hiilineutraali Suomi” -toimintalinjan erityistavoitteilla pyritään edistämään energiajärjestelmän muutosta ja elinkeinoelämäverkottunutta kehittämistä sekä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden yhteiskehittämistä energiatehokkaiden ratkaisujen ja tuotteiden luomiseksi.  Tavoitteena on myös mm. ilmastonmuutokseen sopeutuminen muutoksia ennakoivan ja riskejä ehkäisevän tiedon tuottamisella ja soveltamisella. Tätä työtä ja siihen sidonnaista rahoitusta ohjaa erityisesti Keski-Pohjanmaan ilmastotiekartta 2035.  Myös kiertotalous ja resurssiviisaus ovat toimintalinjan tavoitteissa korkealla. Rahoituksella tuetaankin esimerkiksi teemoihin liittyvien verkostojen syntymistä ja kehittymistä maakunnassa.

Itä- ja Pohjois-Suomen rahoituksessa löytyy myös toimintalinja kolme eli ”Saavutettavampi Suomi”, joka tukee alueellista ja paikallista saavutettavuutta.

ESR-rahoituksessa toimintalinjat ovat nimeltään ”Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi” ja ”Sosiaalisten innovaatioiden Suomi”. Linjojen erityistavoitteita ovat mm. Uutta osaamista työelämään ja Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen.

Nyt laaditussa rahoitussuunnitelmassa ei vielä käsitellä JTF-rahaston osuutta kokonaisuudessaan, sillä ohjelman sisältö hyväksyttäneen lopullisesti vasta keväällä 2022 Suomen ja EU:n välisten neuvottelujen jälkeen.  

Vuoden 2022 talousarvion käyttösuunnitelma

Maakuntahallitus hyväksyi kokouksessaan alkaneen vuoden talousarvion käyttösuunnitelman. Maakuntahallitus oli jo syyskuussa 2021 käsitellessään vuoden 2022 talousarvion laadintaa linjannut tarkasta talouskurista ja tavoitteesta pitää jäsenmaksuosuuksien loppusumma edellisen vuoden tasolla. Näin muutoksia jäsenkuntien maksuosuuksia ei tehty, vaikka yleinen kustannustason nousu aiheuttaakin osaltaan haasteita.  Käyttösuunnitelmassa on kuitenkin otettu huomioon arviot tulevasta palkkakehityksestä sekä lakisääteisen toiminnan tarpeet. Suunnitelma toimii pohjana talousarvion toteuman seurannassa.

Ilmastoasioiden asiantuntijan rekrytointi ilmastohankkeeseen

Keski-Pohjanmaan liitto on saanut ympäristöministeriöltä valtionavustusta yhteensä 84 000 euroa maakunnan kuntien ilmastotyön tukemiseen. Hankkeelle myönnettiin oikeus palkata ilmastoasioiden asiantuntija ajalle 1.2.2022 – 31.5.2023. Tehtävä oli haettavana 16.12.2021 – 5.1.2022. Haastattelujen jälkeen valintakollegion esitys tehtävään oli ympäristösuunnittelija Juuso Puurula Hämeenlinnasta.

Lisätietoja

maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä +358 40 001 2266

maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

 

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje