Ajankohtaista

 

15.03.2022

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 14.3.2022

 

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 14.3.2022

Vuoden toisessa kokouksessaan Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus käsitteli mm. päättyneen tilikauden 2021 tilinpäätöstä ja henkilöstöraporttia sekä vuoden 2022 henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa. Ajankohtaiskatsauksessaan maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen esitteli maakuntahallitukselle mm. Ukrainan tilanteen vaikutuksia maakuntien kehittämistoimintaan, kaivoslain uudistamishankkeen sisältöä sekä
valtion aluehallinnon kehittämishankkeiden etenemisen tilannetta. 

Vuoden 2021 tilinpäätös
Keski-Pohjanmaan liiton toimialojen toiminta vuonna 2021 perustui maakuntavaltuuston hyväksymään toiminta- ja taloussuunnitelmaan. Kokonaisuutena arvioiden vuodelle 2021 suunnitellut tehtävät kyettiin toteuttamaan toiminta- ja taloussuunnitelman mukaisesti ja suunnitellusti. Koronavirusepidemian haitallisten vaikutusten seurauksena liiton toimintaa sopeutettiin tilanteen vaatimusten mukaisesti, valtiojohdon asiasta antamia ohjeita noudattaen.

Toimintavuonna 2021 jatkettiin edunvalvontatehtävien toimeenpanoa ja edunvalvontaa suunnitellusti ja koronatilanteeseen toimintaa sopeuttaen. Liiton edunvalvonta ja vaikuttaminen toteutettiin vuonna 2021 henkilökohtaisten tapaamisten sijasta pitkälti verkkotapahtumina ja erikseen järjestettyinä teams-tapaamisina. Muuttuneesta toimintaympäristöstä ja koronatilanteen haitallisista vaikutuksista huolimatta edunvalvontatyö ja vaikuttaminen kyettiin toteuttamaan suunnitellusti, eikä muuttuneella tilanteella ollut erityisen suuria haitallisia vaikutuksia liiton edunvalvontatehtävien toimeenpanoon.

Liiton tulos oli toimintavuonna 2021 noin 257 439 euroa ylijäämäinen. Taloudenpito toteutui hyvällä ja vakiintuneella toimintatasolla, varmistaen näin vakaan ja ennustettavan pohjan vuoden 2022 toiminnalle.

Keski-Pohjanmaan matkailustrategian 2021-2025 toimeenpanosuunnitelma

Maakunnan matkailustrategian 2021–2025 tukemiseksi on valmistunut matkailun toimenpidesuunnitelmaluonnos. Toimenpidesuunnitelmalla ohjataan Keski-Pohjanmaan matkailun kehittämistä yhteisesti päätetyn matkailun strategian mukaisesti. Keskeisiä matkailun kehittämisen tavoitteita ovat matkailukentän organisoitumisen parantaminen, matkailun kehittäminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti, matkailuun liittyvän innovatiivisuuden tukeminen, saavutettavuuden kehittäminen, koulutukseen panostaminen sekä matkailun koronasta elpymisen tukeminen.

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (JTF)
Euroopan unionin oikeudenmukaisen siirtymän mekanismi on osa kokonaisuutta, jolla Euroopan unioni saavuttaa hiilineutraaliustavoitteensa vuoteen 2050 mennessä. JTF-rahaston erityistehtävä on  vähähiilisyyteen liittyvän siirtymän aiheuttamiin sosioekonomisiin haittavaikutuksiin vastaaminen työllisyyden ja kestävien aluetalouksien turvaamiseksi.

Suomen saanto JTF-rahastosta on noin 466 milj. euroa. Sisältöehdotukset Suomen suunnitelmaksi rahaston käytöstä ovat valmisteltu niissä maakunnissa, joissa turvetta hyödynnetään energian tuotannossa tai turvetta nostetaan elinkeinomuodossa. Keski-Pohjanmaan on yksi näistä. Maakunnittain laadituissa alueellisissa siirtymäsuunnitelmissa on esitetty tuettava toiminta, joka perustuu turvetuotannon
vähenemisen tai alasajon negatiivisiin sosioekonomisiin haittavaikutuksiin yrityksiin, työntekijöihin, turvetta käyttäviin eri toimijoihin ja alueisiin. Erityisesti painotetaan suunniteltujen toimien työllisyysvaikutuksia.

Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus keskusteli asiasta ja totesi, että nykyisessä energiapoliittisessa tilanteessa ja Ukrainan kriisin seurauksena Suomi on entistä riippuvaisempi turpeesta energiakäytössä ja energiaomavaraisuuden turvaamisessa maassamme. Valtioneuvoston tuleekin harkita vallitsevan tilanteen vaikutuksia turpeesta luopumisen aikatauluun ja toimeenpanoon kansallisen varautumisen
näkökulmasta.

Suomen kansallinen JTF-ehdotus EU-komissiolle saatetaan valmiiksi huhtitoukokuussa maakuntien laatimien suunnitelmien pohjalta EU:n komission kanssa käytäviä neuvotteluja varten.

Keski-Pohjanmaalla alueellista suunnitelmaa ”Keski-Pohjanmaan maakunnan siirtymäsuunnitelma vähähiiliseen energiatalouteen” on valmisteltu laajassa yhteistyössä eri toimijoiden ja maakunnallisen asiantuntijaryhmän kanssa. 

Lisätietoja
maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä +358 40 001 2266
maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje