Ajankohtaista

 

13.12.2021

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 13.12.2021

 

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 13.12.2021

Vuoden viimeisessä kokouksessaan Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus käsitteli mm. liiton edunvalvontatavoitteet vuosille 2022 ja 2023, hyväksyi vuoden 2022 viestinnän tavoitteet ja valitsi edustajan Kokkolan kaupunginteatterin kannatusyhdistyksen kokouksiin. Maakuntajohtajan ajankohtaiskatsauksessa hallitus sai kuulla mm. kuntatalouden näkymistä vuosille 2022–2025 sekä maakuntavaltuuston 29.11.2021 tekemien päätösten toimeenpanosta.

Keski-Pohjanmaan liiton edunvalvontatavoitteet 2022–2023 ”Vahva maakunta keskellä kasvuvyöhykettä”

Maakuntahallitus hyväksyi maakunnan liiton edunvalvontatavoitteet. Tavoitteet on hiottu aikaisempien edunvalvontatavoitteiden ja onnistuneen vaikuttamistyön pohjalta laajassa yhteistyössä kuntien ja muiden eri toimijoiden kanssa. Tavoitteet on koottu syys-lokakuussa käydyn liiton toteuttaman kuntakierroksen jälkeen. Maakunnan kehittämisen missioksi on muodostunut ”Vahva maakunta keskellä kasvuvyöhykettä”. Edunvalvonnalla pyritään nyt erityisesti vaikuttamaan hankerahoituksen kanavoimiseen niihin hankkeisiin, jotka vahvistavat maakunnan osaamista ja vetovoimaa ja parantavat maakunnan saavutettavuutta niin sisäisesti kuin ulospäin. Vaikuttamistyötä jatketaan yhteistyössä mm. maakunnan kuntien, kolmannen sektorin, valtionhallinnon edustajien ja vaalipiirin kansanedustajien kanssa.

Österbotten/Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat jatkavat tiivistä keskinäistä yhteistyötä alueen kehittämisessä

Österbotten/Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ovat valmistelleet yhteistyösopimuksen, jossa sovitaan menettelytavoista, oikeuksista ja velvollisuuksista, jotka liittyvät alueiden keskinäiseen yhteistyöhön alueiden kehittämisen ja edunvalvonnan viitekehyksessä.  

Aikaisemmin sovitun sopimuksen voimassaolo päättyi alueiden kehittämisestä ja Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan toimeenpanosta säädetyn lain (756/2021) astuttua voimaan 1.9.2021 lukien. Uudistetun lain myötä aiemmin lakisääteinen yhteistyövelvoite eri alueiden välillä muuttui vapaaehtoisuuteen perustuvaksi toiminnaksi. Uusi yhteistyösopimus on käsitelty maakuntien yhteistoiminta-alueen työvaliokunnassa, joka päätti antaa sopimuksen hyväksyttäväksi kunkin maakunnan maakuntahallituksessa. Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus hyväksyi sopimuksen yksimielisesti ja valtuutti maakuntajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Uusien tuulivoima-alueiden selvitys Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien liitot ovat yhteistyössä laatineet selvitystyön, jonka tarkoituksena on ollut kartoittaa potentiaalisia uusia alueita tuulivoimatuotantoon. Hanke sai syksyllä 2020 ympäristöministeriön tukea. Tehtyjen selvitysten jälkeen 83 eri aluetta valittiin jatkotarkasteluun ja näistä 25 sijaitsee Keski-Pohjanmaalla. Valituista alueista laadittiin näkyvyysaluemallinnus ja aluekohtaiset vaikutusten arvioinnit. Tämän lisäksi kaikista valituista alueista suoritettiin yhteisvaikutusten arviointi. Vaikutusten arvioinnissa tutkittiin potentiaalisten tuulivoima-alueiden vaikutuksia ihmisiin, luontoon, maisemaan, ilmastoon ja aluetalouteen. Suurin osa arvioiduista alueista soveltuu kokonaan tai osittain tuulivoimatuotantoon.

Avoimet tehtävät

Ympäristöministeriö on myöntänyt Keski-Pohjanmaan liitolle valtionavustusta 84 000 euroa Keski-Pohjanmaan kuntien ilmastotyön tukemiseen. Avustus voidaan käyttää 1.1.2022 alkaen. Valtionavustuksen tukemana Keski-Pohjanmaan liitto käynnistää ilmastotyöhankkeen. Hankkeelle palkataan ilmastoasioiden asiantuntija ajalle 1.1.2022 – 31.5.2023. Haku tehtävään avataan 15.12.2021.

Lisätietoja

maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä +358 40 001 2266

maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje