Ajankohtaista

 

11.12.2023

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 11.12.2023

 

Keski-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokoustiedote 11.12.2023

Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseen 11.12.2023 käsittelemään ajankohtaisia, maakunnan liiton toimintaan keskeisesti vaikuttavia ja valmistelussa olevia asioita, kuten Pohjois-Suomen liikenne- ja logistiikkastrategian valmistelu, Valtion väyläverkoston investointiohjelma ja Keski-Pohjanmaan liiton edunvalvontasuunnitelman päivittäminen.

Pohjois-Suomen liikenne- ja logistiikkastrategian visio ja tavoitteet

Keväällä 2023 käynnistynyt Keski-Pohjanmaan liiton, Lapin liiton, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Kainuun liiton yhteisen Pohjois-Suomen logistiikkastrategian valmistelua on tehty laajassa yhteistyössä valtion virastojen, eri toimijoiden ja alueen maakuntien liittojen kesken keväästä lähtien. Uudistamistyö käynnistyi kesäkuussa 2023 toimintaympäristöanalyysin laatimisella. Työ on jatkunut sen jälkeen vision ja tavoitteiden sekä toimintalinjojen ja toimenpiteiden laatimisella. Valmistelutyön aikana on pidetty kaksi työpajaa sidosryhmille (15.9.2023 visio ja tavoitteet, 13.10.2023 toimintalinjat ja toimenpiteet) sekä kaksi ohjausryhmän kokousta (21.8.2023 ja 2.11.2023). Lisäksi on pidetty neljä valmistelutyöryhmän kokousta. Strategian on suunniteltu valmistuvan helmikuussa 2024. Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus käsitteli strategian vision ja tavoitteet ja antoi evästyksensä uudistustyön loppuunsaattamiseen.

Valtion väyläverkoston investointiohjelma vuosille 2025–2032

Investointiohjelmassa esitetään lähivuosien tärkeimmät liikenneinfrahankkeet, jonka talouskehyksen määrittelee Liikenne 12-suunnitelma. Vuosia 2025–2032 koskeva investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus uusien rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Väyläverkon investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita ja hankekokonaisuuksia sekä pienempiä parantamishankkeita.

Liikenneväylien ylläpitoa, parantamista ja kehittämistä haastaa vähenevät valtion määrärahat, jonka vuoksi väylähankkeita ei saada edistettyä suunnitellussa laajuudessa.

Keski-Pohjanmaan liitto valmistelee lausuntoa Väylävirastolle aiheesta, ja maakuntahallitus kävi keskustelua lausunnon suuntaviivoista.

Edunvalvontasuunnitelma

Keski-Pohjanmaan maakunnan menestys perustuu kestävän kasvun, hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden edellytysten turvaamiseen ja kehittämiseen. Maakuntahallitus hyväksyi Keski-Pohjanmaan edunvalvontasuunnitelman, joka luo suuntaviivat maakunnan edunvalvonnan menestyksekkääseen hoitamiseen. Maakunnan kasvu muodostuu kolmen kehittämispainotuksen kautta, jotka ovat osaaminen, kilpailukyky ja saavutettavuus. Läpileikkaavina kehittämistavoitteina ovat vahva maaseutu, ilmasto ja ympäristö, hyvinvointi ja yhteisöllisyys, veto- ja pitovoima sekä kansainvälisyys, jotka ovat tavoitteiden toteuttamisen mahdollistajia jokaisessa kolmessa avaintekijässä.

Vuosille 2024 – 2025 laaditussa edunvalvontasuunnitelmassa on tunnistettu keskeiset, maakunnan asukkaiden, kuntien, elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon kehittämistarpeet, joita edistetään vahvalla edunvalvonnalla ja vaikuttamisella.

Maakuntahallitus käsitteli suunnitelman ja antoi evästyksensä edunvalvontasuunnitelman 2024-2025 toimeenpanolle.

Lisätietoja:

maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä +358 40 001 2266

maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje