Ajankohtaista

 

23.02.2021

Keski-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän kokoustiedote 23.2.2021

 

Keski-Pohjanmaan rakennerahastovaroihin (EAKR, ESR) ollaan saamassa 5,332 miljoonan euron lisärahoitus REACT-EU elpymisvälineen kautta. Varat on tarkoitettu tukemaan alueita koronakriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamisessa. Samalla niillä luodaan pohjaa talouden elpymiselle. Käytännössä lisärahoitus tarkoittaa sitä, että kuluvan kauden rakennerahasto-ohjelmaan lisätään kaksi uutta REACT-EU varoja koskevaa toimintalinjaa ja neljä uutta erityistavoitetta, joita rahoitettavien hankkeiden tulee toteuttaa. REACT-EU -rahoituksen käytössä huomioidaan myös Keski-Pohjanmaan alueellisessa koronaselviytymissuunnitelmassa määritellyt palautumisen painopisteet. 

Käytettävissä olevasta rahoituksesta 2,240 miljoonaa euroa kohdennetaan yritystukien muodossa pk-yritystoiminnan vahvistamiseen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta. Varoilla voidaan esimerkiksi tukea koronakriisistä kärsiviä yrityksiä kehittämään uusia palveluja ja tuotteita, taikka tukea digitaalisuuden (kuten big data, analyysityökalut, tekoäly) hyödyntämistä yritysten toiminnassa. Rahoittajatahona Keski-Pohjanmaalla myönnettävissä yritystuissa toimii Keski-Suomen ELY-keskus.

Varoista 1,493 miljoonaa euroa kohdennetaan Keski-Pohjanmaan liiton kautta rahoitettaviin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, joilla vauhditetaan erityisesti digitalisaatiota ja hiilineutraaliustavoitteen toteutumista. Rahoitettavalla toiminnalla edistetään mm. vihreään kasvuun, luonnonvarojen kestävään käyttöön ja kiertotalouteen liittyvää elinkeinolähtöistä TKI-toimintaa sekä vauhditetaan tuotteiden ja palveluiden kehittämistä erityisesti koronasta selviytymisen näkökulmasta.

Keski-Suomen ELY-keskuksen kautta haettaviin ESR -hankkeisiin varoista suunnataan 1,599 miljoonaa euroa. Rahoitettavilla hankkeilla edistetään mm. yritysten ja niiden henkilöstön sekä yrittäjien valmiuksia vastata digitalisaation asettamiin haasteisiin ja osaamistarpeisiin. ESR -varoin voidaan myös tarjota keinoja niin yritysjohdon, henkilöstön, yksinyrittäjien kuin itsensä työllistäjien työhyvinvointiin uudenlaisissa tai epävarmoissa tilanteissa.

Tavoitteena on avata REACT-EU elvytysvaroja koskevat haut kevään aikana, kun rahoituksen käyttöön liittyvät prosessit sen mahdollistavat. Avautuvista hauista informoidaan sekä Keski-Pohjanmaan liiton -sivustolla että rakennerahastot.fi -sivustolla. 

Lisätietoa

Maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Johanna Paloranta, p. 050 353 1500

Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön puheenjohtaja Teemu Räihä, p. 040 138 9058

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje