Ajankohtaista

 

8.09.2021

Keski-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön kokoustiedote 8.9.2021

 

Keski-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö kokoontui 8.9. käsittelemään kevään 2021 REACT-EU -hankehauissa (EAKR, ESR) jätettyjä hakemuksia. Haussa etsittiin kehittämistoimia, joiden avulla voidaan tukea maakunnan ja sen elinkeinoelämän selviytymistä koronan aiheuttamista vaurioista ja luoda samalla pohjaa talouden elpymiselle. Hakemuksia jätettiin noin 5,4 miljoonan euron edestä. Lisäksi sihteeristön käsiteltävänä oli ylimaakunnallisia hakemuksia, joihin on haettu rahoitusta myös Keski-Pohjanmaan alueellisista rakennerahastovaroista.

Toimijoiden jättämien hakemusten todettiin vastaavan pääasiassa hyvin alueella havaittuihin kehittämistarpeisiin ja tukevan sekä Keski-Pohjanmaan maakuntaohjelman, alueellisen koronaselviytymissuunnitelman että REACT-EU -haun painopisteitä.

Sihteeristön käsittelystä myönteisenä edenneissä hankkeissa keskitytään mm. sote-alan koti- ja palveluasumisen digitaalisuuden edistämiseen, ekologisesti kestävämpään veneteollisuuteen, kasvipohjaisten raaka-aineiden viljelyn, jatkojalostuksen ja viennin edistämiseen, alueella koulutettavien kansainvälisten osaajien työllistymiseen alueen pk-yrityksiin sekä maakunnan pienyritysten muutoskyvykkyyden parantamiseen ja yrittäjien ja henkilöstön jaksamisen ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Hippa Remote -asiakaslähtöiset digitaaliset sote-alan tuote- ja palvelukehittämisympäristöt

Sote-alalla, erityisesti koti- ja palveluasumisen alueella on tunnistettu akuutteja tarpeita uusille teknologialähtöisille tuote- ja palveluratkaisuille. Centria-ammattikorkeakoulu Oy:n toteuttamassa Hippa Remote -hankkeessa tuetaan sotepalvelutuottajia kehittämään yhdessä digitaalisia tuotteita ja palveluja, joiden avulla parannetaan mm. palvelu- ja kotona-asumisen turvallisuutta, esteettömyyttä, sosiaalista yhteydenpitoa ja asukkaiden toimintakyvyn ylläpitoa sekä palvelujen kustannustehokkuutta ja saavutettavuutta.

Sihteeristö hyväksyi kokouksessaan 8.9. hankkeen toteutettavaksi Keski-Pohjanmaan alueellisin rakennerahastovaroin (Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR). Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 364 353 € ja hankkeen päärahoittajana toimii Keski-Pohjanmaan liitto.

VENEPRINT – ainetta lisäävä digitaalinen valmistus veneteollisuudessa

Hankkeen tavoitteena on kehittää 3D-tulostustekniikkaa sekä biopohjaisia materiaaleja veneteollisuuden käyttöön. Tavoitteen saavuttaminen luo veneteollisuuden yrityksille edellytykset siirtyä lineaarisesta talousmallista kiertotalouteen käyttämällä kierrätettäviä materiaaleja ja niille sopivaa digitaalista 3D-tulostustuotantoteknologiaa veneiden tuotannossa, veneiden osien muottien valmistuksessa, veneiden korjaamisessa sekä käytettyjen veneiden kierrättämisessä. Hankkeeseen liittyvässä investointiosiossa hankitaan 3D-tulostusteknologian vaatimia laitteita ja ohjelmistoja, jotka räätälöidään veneteollisuuden käyttöön.

Sihteeristö hyväksyi kokouksessaan 8.9. hankkeen toteutettavaksi Keski-Pohjanmaan alueellisin rakennerahastovaroin (Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR). Hankkeen toteuttaa Centria- ammattikorkeakoulu Oy ja hankkeen kokonaiskustannusarvio (kehittäminen ja investointi yhteensä) on 380 400 €. Päärahoittajana toimii Keski-Pohjanmaan liitto.

 Export Expert

Centria-ammattikorkeakoulu tuottaa erinomaisia kansainvälisiä osaajia, joiden potentiaalia ei saada alueella hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Kv-osaajat tarvitsevat työllistyäkseen erityistoimenpiteitä, joita ko. hankkeen kautta voidaan tuottaa ja joka ei ole osa normaalia tutkintokoulutusta. Hankkeen päätavoitteena on luoda malli kansainvälisten

osaajien työllistämiseksi Keski-Pohjanmaan pk-yrityksiin erityisesti viennin tehtäviin kehittäen liiketalouden ja tekniikan opiskelijoiden työllistettävyyttä sekä valmentaen yrityksiä hyödyntämään ko. osaajia. Hankkeessa opiskelijan polku työelämään voi käydä harjoittelun kautta tai työllistymällä suoraan opintojen jälkeen. Hankkeessa edistetään koulutuksesta työelämään siirtymistä saattamalla yhteen alueen yritykset ja kansainväliset opiskelijat.


Sihteeristö hyväksyi kokouksessaan 8.9. hankkeen toteutettavaksi Keski-Pohjanmaan alueellisin rakennerahastovaroin (Euroopan sosiaalirahasto, ESR). Hankkeen toteuttaja on Centria ammattikorkeakoulu Oy ja hankkeelle esitetty kokonaiskustannusarvio on 199 001 €. Hankkeen päärahoittajana toimii Keski-Suomen ELY-keskus.

REACT-EU -rahoituksella tuetaan alueita koronakriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamisessa ja luodaan samalla pohjaa talouden elpymiselle. Hankkeiden rahoitus on osa Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteutettavia toimia.

 

Lisätietoa

Sihteeristön varapuheenjohtaja Jyrki Kaiponen, p. 040 140 8995

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje