Ajankohtaista

 

10.06.2021

Keski-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän kokoustiedote 9.6.2021

 


Keski-Pohjanmaan tavoitteena on olla hyvinvoiva kestävän kasvun maakunta

Keski-Pohjanmaan maakunnan kehittämisen suuntaa ja siihen kytkeytyviä eri rahoitusvälineitä käsiteltiin laajasti 9.6. kokoontuneessa maakunnan yhteistyöryhmässä.

Valmistelussa on useita maakunnan tavoitteita ja kehittämissuuntaa linjaavia asiakirjoja ja ohjelmia, joita on laadittu alueella laajan toimijajoukon yhteistyönä. Keskeisimpänä niistä Keski-Pohjanmaan maakuntastrategia 2040 ja maakuntaohjelma vuosille 2022-2025, jonka valmistelutyö käynnistettiin vuoden 2020 lopulla maakunnan liiton ja kuntien luottamushenkilöiden yhteisellä tulevaisuuden kehityskulkuja hahmottavalla skenaariotyöllä.

Helmikuussa järjestettiin kaikille sidosryhmille avoin aluekehittämisseminaari, jossa käsiteltiin mm. vihreän kehityksen mahdollisuuksia sekä maakuntastrategian visiota ja strategisia tavoitteita vuoteen 2040. Valmisteluprosessi jatkui maakuntaohjelman työryhmissä tavoitteiden ja kehittämisteemojen valmistelulla. Virallinen lausuntokierros toteutetaan syys-lokakuussa ja asiakirja viedään hyväksyttäväksi maakuntavaltuustoon marraskuussa 2021.

Maakuntastrategian vision 2040 mukaisesti Keski-Pohjanmaan maakunnan tavoitteena on olla hyvinvoiva kestävän kasvun maakunta. Tavoitteen saavuttamisen mahdollistavat maakuntaohjelman 2022-2025 kolme kehittämisteemaa; osaaminen, kilpailukyky ja saavutettavuus; sekä niihin sisältyvät kehittämistoimenpiteet. Kaikki kehittämisteemat läpileikkaavia aiheita ovat: vahva maaseutu, ilmasto ja ympäristö, hyvinvointi ja yhteisöllisyys, veto- ja pitovoima sekä kansainvälisyys.

CAP27 ja maaseudun kehittäminen Keski-Pohjanmaalla

Samaan aikaan maakuntaohjelmatyön kanssa maakunnassa on valmisteltu EU -ohjelmakauden 2021-2027 uusia rahoitusohjelmia, mm. parasta aikaa lausuntokierroksella olevaa maaseudun kehittämissuunnitelmaa. 

Jokaisen jäsenvaltion tapaan Suomi laatii kansallisen strategiasuunnitelman (CAP-suunnitelman), jossa kuvataan maatalous- ja maaseutupolitiikan tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Kansalliseen valmistelutyöhön liittyen ELY-keskukset valmistelevat yhdessä alueen toimijoiden kanssa alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat ja paikalliset Leader-ryhmät omat paikalliset kehittämisstrategiansa.

ELY-keskusten alueelliset maaseudun kehittämissuunnitelmat kattavat kehittämishankkeet, maaseudun yritystuet sekä ensimmäistä kertaa myös maatalouden rakennetuet. Kehittämissuunnitelmassa esitetään strateginen näkemys alueen maaseudun kehittämisen painopisteistä sekä keskeiset tavoitteet ja keinot strategian toteuttamiseksi.

Alueella valmistellut suunnitelmat tulee toimittaa maa- ja metsätalousministeriöön viimeistään 30.6.2021. Pohjanmaan ELY-keskuksen vetovastuulla valmisteltu suunnitelma kattaa Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat.

 Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027

Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla yhteistyössä alueiden kanssa valmisteltu EU:n alue- ja rakennepolitiikan kansallinen ohjelmaehdotus, Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 on edennyt kuulemisvaiheen jälkeen viimeistelyvaiheeseen ja komission ennakkokäsittelyyn. Tavoitteena on, että ohjelmaluonnos etenisi valtioneuvoston käsittelyyn ja sen jälkeen komission viralliseen käsittelyyn niin, että ohjelmakausi voidaan käynnistää syyskuussa 2021.

Ohjelmaehdotus sisältää Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahastosta (ESR) tuettavat toimet. Ohjelma tulee sisältämään myös oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (Just Transition Fund, JTF) toimenpiteitä, jotka täydennetään ohjelmaan myöhemmin. JTF-osion toteuttamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2022 alussa.

Ohjelman valmistelu eteni kevään aikana neuvotteluilla Euroopan komission kanssa. Ohjelman toteuttamisessa sovellettava kansallista lainsäädäntöä koskeva lakipaketti oli lausuntokierroksella huhtikuussa. Ohjelmakauden käynnistymisen lähestyessä tulevat maakunnan rahoittajatahot (maakunnan liitto ja ELY-keskus) käynnistämään infoja ja koulutuksia alueen toimijoille. Päätöstä suuralueittaisesta ja maakunnittaisesta rahoituksen jaosta odotetaan edelleen.

Kyseisen rahoitusvälineen kautta saatavilla ohjelmavaroilla on merkittävä vaikutus maakuntaohjelmassa esitettyjen kehittämistoimenpiteiden toimeenpanoon.

Let`s Learn Work! – Työelämä- ja yrittäjyystaitoja maakunnallisella yhteistyöllä

Centria-ammattikorkeakoulu, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä ja Kokkolan kaupunki ovat yhteistyössä käynnistämässä hanketta, jonka tavoitteena on tehostaa Keski-Pohjanmaan alueen yli 17-vuotiaiden nuorten siirtymistä koulutuksesta toiseen ja työelämään vahvistamalla heidän työelämä- ja yrittäjyystaitojaan sekä saattamalla heitä henkilökohtaisiin työelämäkontakteihin.

Tavoitteiden saavuttamiseksi hankkeessa luodaan digitaalinen työelämäpassi sekä työelämä- ja koulutusorganisaatioiden yhteinen mentorointimalli. Hankkeessa tehdään maakunnallista yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten ja ammattikorkeakoulun kesken.

Hankkeen tuloksena Keski-Pohjanmaan alueella on työelämävalmiuksiltaan entistä valmiimpia opiskelijoita, jotka siirtyvät koulutuksesta toiseen ja työllistyvät sujuvasti sekä tuntevat paremmin maakuntansa elinkeinoelämän. Opiskelijan saama työelämä- ja yrittäjyystaitojen opetus on maakunnassa yhtenäisempää paikkakunnasta ja koulutuspolusta riippumatta, ja työelämäyhteistyötä koulutus- ja elinkeino- ja työelämäorganisaatioiden kesken toteutetaan yhdessä ja koordinoidusti. Pitkällä tähtäimellä tällä on vaikutusta maakunnan elinvoimaisuuteen.

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi kokouksessaan 9.6. hankkeen toteutettavaksi Keski-Pohjanmaan alueellisin rakennerahastovaroin (Euroopan sosiaalirahasto ESR). Hankkeelle kokonaiskustannusarvio on 544 463 € ja hankkeen päärahoittajana toimii Keski-Suomen ELY-keskus.

Lisätietoa

Maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Johanna Paloranta, p. 050 353 1500

Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön puheenjohtaja Teemu Räihä, p. 040 138 9058

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje