Ajankohtaista

 

25.03.2021

Keski-Pohjanmaan maakunnan yhteistyöryhmän kokoustiedote 24.3.2021

 

Maakuntastrategia 2040 ja maakuntaohjelmatyö vuosille 2022-2025 käynnissä

Syksyllä 2020 käynnistetty Keski-Pohjanmaan maakuntastrategian 2040 ja maakuntaohjelman 2022-2025 valmistelu on edennyt vision ja strategisten tavoitteiden tarkastelusta maakuntaohjelman kehittämisteemojen ja tavoitteiden valmisteluun.

Maakuntaohjelman sisältöjä on pohdittu sidosryhmien kanssa maakuntaohjelman toimeenpanoon liittyvissä työryhmissä maaliskuun aikana. Myös maakuntahallitus, maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristö ja maakunnan yhteistyöryhmä ovat saaneet katsauksen ohjelmavalmistelun tilanteesta ja aikataulusta. Ensimmäinen luonnos maakuntastrategiasta ja maakuntaohjelmasta valmistuu kesään 2021 mennessä ja virallinen lausuntokierros toteutetaan syys-lokakuussa. Asiakirja viedään hyväksyttäväksi maakuntavaltuustoon marraskuussa 2021. Maakuntaohjelma on keskeisin rahoituksen suuntaamista ohjaava alueellinen asiakirja.

Uusia tuotteita, palveluita ja yrittäjyyttä maakuntaan Virtuaalistudio -hankkeella
Koronavuosi on luonut valtavan tarpeen erilaisten tapahtumien etätoteutukselle. Tapahtumajärjestäjät ovat huomanneet virtuaalitoteutusten potentiaalin, joka mahdollistaa entistä suuremmat kohderyhmät ja tuo entistä vahvemmin mukaan myös kansainvälisen ulottuvuuden. Yrityksillä on myös tarvetta hyödyntää keinotodellisuuden mahdollisuuksia tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa, testaamisessa ja markkinoinnissa.

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän (Kpedu) toteuttamalla Virtuaalistudio- hankkeella vastataan uusien keinotodellisuuteen liittyvien teknologioiden ja niiden käyttöönottoon liittyviin haasteisiin. Hankkeen aikana rakennetaan ja testataan Virtuaalistudio osaksi Kpedun/Mediakeskus LIMEn palveluita ja innovaatioalustaa. Tavoitteena on, että hankkeen jälkeen Kpedu pystyy vastaamaan paremmin työelämän osaamis- ja työvoimatarpeisiin uusien teknologioiden osalta, ja pidemmällä aikavälillä saadaan nostettua yritysten osaamistasoa ja mahdollisuuksia hyödyntää AV-teknologioita omassa liiketoiminnassaan.

Virtuaalistudio tarjoaa tuotantoympäristön myös voimakkaassa kasvussa olevien visualisoitujen etätapahtumien toteuttamiseen. Viestintäteknologioiden kehittyminen mahdollistaa erilaisten tapaamisten, kokousten, messujen ja av-tuotantojen järjestämisen keinotodellisissa ympäristöissä. Mahdollista on myös yritysten prototyyppien tai valmiiden tuotteiden esittelyn toteuttaminen verkossa eri teknologioita hyödyntäen.

Maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi kokouksessaan 24.3. hankkeen toteutettavaksi Keski-Pohjanmaan alueellisin rakennerahastovaroin (EAKR). Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 798 938 € ja hankkeen päärahoittajana toimii Keski-Pohjanmaan liitto.

Muita uusia EAKR -varoin käynnistymässä olevia hankkeita

Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamana on käynnistymässä EAKR -varoin myös joukko pienempiä hankkeita liittyen mm. ympäristövaikutusten arviointiin, älykaupunkiratkaisuihin ja rakennustoimialan kehittämiseen. 

Kokkolan yliopistokeskuksen Chydeniuksen toteuttamassa YMPYRÄ -hankkeessa muodostetaan Keski-Pohjanmaalle älykkäiden ympäristömittausten osaamiskeskittymä, joka kokoaa ympäristömittaukseen liittyvät eri tahot, kuten teollisuus-, kaivos- ja pk-yritykset, alan konsultit sekä ympäristön tilaa mittaavat viranomaiset kehittämään yhteistyössä yliopistokeskuksen kanssa ympäristövaikutusten arviointiin uusia älykkäitä ja kustannustehokkaita ratkaisuja.

Tulevaisuuden älykkään kaupungit ja niiden palvelut rakentuvat digitalisuuden, langattomuuden ja niiden avulla tuotetun datan hyödyntämisen pohjalle. Yliopistokeskuksen toteuttamalla SCIP -hankkeella haetaan ratkaisuja kaupunkien digitalisaatiomurrokseen

kokoamalla yhteen laaja joukko eri toimijoita kehittämään Kokkolaan uudenlainen ja avoin älykaupungin innovaatioalusta, joka mahdollistaa uudenlaisen yhteiskehittämisen ja tiedon hyödyntämisen niin yrityksille, kaupungin edustajille, tutkijoille, opiskelijoille kuin kaupungin asukkaillekin.

RUOSTE -hankkeessa taasen siirretään uutta osaamista ja teknologiaa rakennusalalle digitalisaatiota ja langatonta tiedonsiirtoa hyödyntämällä. Hankkeessa pilotoidaan uutta teknologiaa yrityksissä ja etsitään käytännöllisiä tulevaisuuden vihreitä ratkaisuja rakennusalalle. Erilaisen datan hyödyntäminen ja kerääminen luo rakennus- ja kiinteistöalan yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tarjoaa merkittävän potentiaalin tuotteiden ja palveluiden lisäarvon kasvattamiseen. Kerätyn datan avulla voidaan esimerkiksi vähentää energian, veden ja sähkön käyttöä tai optimoida tuotantoa ja logistiikkaa, sekä havaita myös ongelmia rakennuksissa ja suunnitella ennakkoon tarvittavia korjaustoimenpiteitä.

Hankkeet on hyväksytty maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristössä 10.3. toteutettavaksi rakennerahasto-ohjelmasta Keski-Pohjanmaan alueellisin EAKR -varoin.

REACT-EU elvytysvaroja koskevat haut avautuneet

Sekä Keski-Pohjanmaan liitto että Keski-Suomen ELY-keskus ovat avanneet REACT-EU elvytysvaroja koskevat haut Keski-Pohjanmaalla ajalla 15.3.-7.5.2021.  REACT-EU -varat on tarkoitettu tukemaan alueita koronakriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamisessa ja samalla niillä luodaan pohjaa talouden elpymiselle. Rahoitus on osa Euroopan unionin Covid-19 -pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hakuilmoitukset ovat löydettävissä sekä Keski-Pohjanmaan liiton sivustolta että rakennerahastot.fi -sivustolta, Keski-Pohjanmaan liiton hakuilmoitus, Keski-Suomen ELY-keskuksen hakuilmoitus. ELY-keskuksen hakuun sisältyy REACT -EU varojen lisäksi myös normaali ESR -haku.

Lisätietoa

Maakunnan yhteistyöryhmän puheenjohtaja Johanna Paloranta, p. 050 353 1500

Maakunnan yhteistyöryhmän sihteeristön puheenjohtaja Teemu Räihä, p. 040 138 9058

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje