Ajankohtaista

 

9.02.2021

Keski-Pohjanmaan liiton ja alueen oppilaitosjohdon tapaaminen

 

Torstaina 4.2.2021 järjestettiin maakunnan liiton aloitteesta liiton ja alueen ammatillisten oppilaitosten sekä korkeakoulujen yhteinen keskustelutilaisuus liittyen osaavan työvoiman saatavuuteen sekä alueen elinvoiman turvaamiseen. Keskusteluun osallistuivat koulutussektorilta rehtorit yliopistokeskus Chydeniuksesta, Centria ammattikorkeakoulusta, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä, Keski-Pohjanmaan kesäyliopistosta, Kaustisen Seurakuntaopistolta sekä Keski-Pohjanmaan konservatoriosta ja Keski-Pohjanmaan liiton asiantuntijoita. Tilaisuus oli ensimmäinen laatuaan maakunnassa ja tarjosi niin oppilaitosten johdolle kuin maakunnan liitollekin mahdollisuuden jakaa asiantuntemustaan.

”Liitto haluaa osaltaan olla vaikuttamassa maakuntamme osaavan työvoiman saatavuuden turvaamiseksi. Tarvitsemme oppilaitosten asiantuntemusta siitä, miten koulutus jatkossa alueella turvataan ja millaisia edunvalvonnallisia toimia tarvittaisiin. Lisäksi tilannekuva työvoiman tarpeesta on välttämätöntä tietoa aluekehittämisen avuksi”, toteaa maakuntajohtaja Kaiponen. ”Maakunnan liitollahan on alueen pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutuksen ennakoinnin lakisääteinen vastuu”, hän vielä painottaa.

Teeman ympärille on jo aiemmin perustettu Keski-Pohjanmaan liiton koordinoima Osaavaa työvoimaa Keski-Pohjanmaalle -neuvottelukunta, joka on laajempi, kaikkien sidosryhmien pyöreä pöytä työvoiman saatavuuteen liittyville keskusteluille.

Nyt käydyissä keskusteluissa koulutustarpeiden kehitystrendeiksi nousivat mm. koronan haasteet ja vihreä kasvu, joka tulee olemaan keskeinen tekijä suurimmassa osassa tulevaa hanketoimintaa ja on jo nyt olennainen osa oppilaitosten toimintaa ja strategiatyötä. Yleisesti ottaen uuden osaamisen tarpeet nousevat erityisesti akkuteollisuutta, tuulivoimapuistoja sekä muita alueen suurinvestointisuunnitelmia ajatellen. Koulutustarveselvitys on tarpeen erityisesti sote-alalla, kone- ja laitetekniikan puolella sekä rakennusalalla.

Keskusteluissa esille nousivat myös valmistelussa olevat uudet tutkinnot kuten, varhaiskasvatuksen opettajakoulutus, erityisopettajan opinnot luokanopettajille, matkailualan perustutkintokoulutus sekä sähköasentajakoulutus maakunnan tuulivoimapuistojen tarpeisiin.

Osallistujat totesivat yhteisesti, että edunvalvontapuolella on pyrittävä vahvasti vaikuttamaan jatkuvan oppimisen ja uudelleenkouluttautumisen parempaan huomiointiin opetuksen rahoituksessa. Esimerkiksi nostettiin jo aikaisemmin käytössä ollut innovaatioseteli. Lisäksi englanninkielisten tutkintokoulutusten saaminen toiselle asteelle nähtiin tärkeäksi. Näin mahdollistettaisiin paremmin myös ulkomaisten opiskelijoiden koulutus ja sitoutuminen maakuntaan.

Lisätietoja

maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen +358 40 140 8995

kehittämissuunnittelija Teija Tuunila +358 40 861 0063

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje