Ajankohtaista

 

1.10.2021

Keski-Pohjanmaalle tulee lisää EU:n aluekehitysrahoitusta - pitempikestoista alueiden kehittämisen näkymää kaivataan

 

Elinkeinoministeri Lintilän valmistelema päätös Euroopan Unionin aluekehitysrahojen jakautumisesta maakunnittain esiteltiin 30.9.2021. Euroopan Aluekehitysrahaston varojen välittäjäviranomaisena toimivassa Keski-Pohjanmaan liitossa jakopäätös otettiin kohtuullisen tyytyväisenä vastaan. EU-rahoituksen määrä kasvaa tulevana seitsemän vuoden ohjelmakautena Keski-Pohjanmaalla nykyisestä noin 34 miljoonasta eurosta 46,5 miljoonaan euroon. Merkittävin tekijä tässä on EU:n uuden ja kertaluonteisen rahoituslähteen, oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF), hyödyntäminen.

Vaikka Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahaston rahoituksen taso laskee verrattuna tähän kauteen, niin oikeudenmukaisen siirtymän rahaston rahoitus nostaa kokonaisrahoituksen määrää ja näin ohjelmakauden kokonaispotti Keski-Pohjanmaan osalta on hieman nykyistä korkeampi”, linjaa yhteyspäällikkö Teppo Rekilä maakunnan liitosta. ”JTF-instrumentin eli oikeudenmukaisen siirtymän rahaston tarkoitus on kompensoida erilaisten ilmastotoimien vaikutuksia eri toimialoilla, ja erityisesti tämä koskee Keski-Pohjanmaalla turvetuotantoa”, Rekilä jatkaa.

Keski-Pohjanmaan liitto pitää hyvänä sitä, että Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien, joihin Keski-Pohjanmaakin kuuluu, osalta ratkaisu ei näyttäisi vaarantavan näiden harvaanasuttujen alueiden erityisasemaa.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä kommentoi päätöstä:

”Tämän rahoituspäätöksen kanssa pystytään elämään. Tärkeää päätöksessä on myös se, että harvaanasuttujen alueiden erityisasema turvataan myös jatkossa”.

Rahanjaon lisäksi elinkeinoministeri Lintilä esitteli linjauksen alueellisten kehittyneisyyserojen selvitystyön käynnistämisestä. Tätä tarkoitusta ajatellen lokakuussa perustetaan Alueiden suunta -työryhmä, jonka tehtävänä on valmistella perusteet ja mittaristo tulevia rahanjakoja varten. Maakuntahallituksen puheenjohtaja Pärkkä pitää tätä hyvänä asiana.

”Tällaiset parin vuoden neuvotteluprosessit eivät ole kenenkään etu. EU:n aluekehitysvarojen käytöllä pyritään osaltaan kehittyneisyyserojen tasaamiseen. Jatkossa pohjana pitää olla enemmän oikeiden kehittyneisyyserojen analyysi mittareineen ja kriteereineen. Olen tätä tuonut esiin tässä parin vuoden aikana neuvottelujen eri vaiheissa ja olen iloinen, että asiaan on päätytty nyt tarttua”, Pärkkä toteaa.

Kriteerien ja mittareiden taustalla pitäisi Pärkän mielestä olla kuitenkin alueiden kehittämisen laaja poliittinen näkemys:

”Aluepolitiikka ei ole ehkä terminä kovin hyvä, mutta oli termi mikä hyvänsä, niin mielestäni Suomeen pitäisi synnyttää pitkäkestoinen aluekehittämisen yhteiskuntasopimus, johon sitoudutaan mieluummin vuosikymmenten perspektiivillä. Tämä vakauttaisi ja antaisi samalla tilaa kehittäville visioille kaikkialla Suomessa”.

Lisätietoja

maakuntahallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä +358 40 001 2266

Keski-Pohjanmaan liiton yhteyspäällikkö Teppo Rekilä +358 40 686 1163

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje