Jäsenkunnat

 

Kokkolan urheilu- ja tapahtumapuisto ottaa askeleita eteenpäin – "Pohjaa kaupunkilaisten hyvälle arjelle"

 

Kokkolan jätti-investointi, urheilu- ja tapahtumapuisto, ottaa ensiaskeleita kohti toteutumista. Kehittämistyöryhmä hyväksyi torstaina hankkeen viemisen eteenpäin.

Kaupunginhallitus päättää ensi maanantaina pyytää lausuntoa muun muassa puiston kehittämisestä yhtiöpohjalta. Kokonaisuuden hallinnointi, myynti ja markkinointi vaatii kiinteistöyhtiön, jollaista ei löydy Kokkolan kaupunkiorganisaatiosta tällä hetkellä.

Yhtiö toteuttaisi hybridiareenan rakentamisen. Siihen liitettäisiin myös nykyinen jäähalli, rakennettava harjoitusjäähalli ja myöhemmin myös uintikeskus VesiVeijari.

Koululiikunnasta konsertteihin
Urheilu- ja tapahtumapuisto käsittää urheilutalon, VesiVeijarin, jäähallin ja Brita Marian puiston. Uutta ovat harjoitusjäähalli, hybridiareena ja tapahtumapuisto.

Hybridiareena toisi paremmat olosuhteet sisäliikuntalajeille ja mahdollisuudet messujen, konserttien ja muiden tapahtumien järjestämiseen. Sen yhteyteen rakentuisi myös jalkapallostadion.

Julkisuudessa hanke on ollut esillä pitkälti jalkapallostadionin näkökulmasta. Sivistyslautakunnan tekemä sosiaalisten vaikutusten arviointi osoittaa kuitenkin, että kokonaisuudella on suuri hyöty yhteisöllisyydelle, arki- ja hyötyliikunnalle ja koululiikunnalle, joka on suunnitelmissa keskeinen. Suunnitelmat vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten suuret liikuntatilat Piispanmäen monitoimitalo aikanaan tarvitsee.

– Urheilu- ja tapahtumapuiston kehittäminen luo pohjaa tulevien vuosikymmenien elinvoimalle, kaupunkimielikuvalle ja kaupunkilaisten hyvälle arjelle, summaa kaupunki tiedotteessaan.

Arvioinnissa on tutkailtu myös hankkeen kulttuurihistoriallista vaikutusta ja maisema-arvoa sekä vaikutusta matkailullisen vetovoiman, kulttuurin ja kaupunkimielikuvan näkökulmista. Hankkeen nähdään kohottavan kaupungin imagoa, lisäävän päivämatkailua ja piristävän yleistä elinvoimaa.

Kyseessä on jopa 45 miljoonan euron investointi, kun jäähallin laajennus lasketaan mukaan. Hankkeesta on tehty myös taloudellisten vaikutusten arviointi.

Alueelle on suunniteltu kaavoitettavan myös majoitustilaa. Sitä kaupunki ei kuitenkaan ole rakentamassa.

Allianssimalli käyttöön ensi kertaa?
Hybridiareenan ja jäähallin toteuttamismalliksi on suunniteltu niin sanottua allianssimallia. Sitä käytettäisiin ensimmäistä kertaa Kokkolassa. Mallin katsotaan soveltuvan isoihin hankkeisiin, joissa on vielä avoimia kysymyksiä.

Projektista kantaisivat yhteisvastuun kaupunki, käyttäjät ja yhteistyökumppaniksi valikoituva rakennusfirma. Suunnitteluvaiheessa mukana ovat seurat ja yhteisöt, ja malli mahdollistaa myös projektin keskeyttämisen tarvittaessa.

Myös vaihtoehtoisia omistusjärjestelyjä on pohdittu. Alkuvaiheessa Kokkolan kaupunki olisi ainoa omistaja, mutta tavoitteena on osakeyhtiö, jossa kaupunki pysyisi enemmistöosakkaana.

Kokkolan valtuusto sai hankkeesta laajan selvityksen koko päivän kestäneessä seminaarissa tällä viikolla. Seminaari piti järjestää jo keväällä, mutta se siirtyi koronan takia. Siksi päätöksentekokin lykkääntyy: alunperin toive oli, että asiasta päätettäisiin valtuuston juhlakokouksessa.

Valtuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus luonnehtii päätöstä valtuustokauden ilman muuta suurimmaksi. Urheilu- ja tapahtumapuisto tuskin tulee päätettäväksi yhtenä asiana.

Kokonaisuuden valmistelu alkoi vuonna 2017. Kaupunginvaltuusto hyväksyi yleissuunnitelman joulukuussa 2018 ja sitoutui viime vuonna hybridiareenan käyttökustannuksiin ja jääurheilun olojen kehittämiseen.

 

Liitetyt asiakirjat

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje