Ajankohtaista

 

23.04.2021

Osaavaa työvoimaa Keski-Pohjanmaalle

 

Osaavaa työvoimaa Keski-Pohjanmaalle -neuvottelukunta piti puolivuotiskokouksensa 15.4.2021

Tilaisuudessa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen totesi, että koronapandemian aikana tehdään paljon etätyötä. Ja vaikka digitalisaation kehitys mahdollistaisi työvoiman hajasijoittumisen myös maaseutualueille, niin ei ole käynyt. Työvoimapulan ratkaisemisen keinoiksi Kuismanen nostaa mm. henkilöstön osaamiseen panostamisen sekä alihankinta- ja toimittajaverkoston hyödyntämisen tuotannossa. Esimerkiksi Saksaan ja Britanniaan verrattuna Suomi on koulutussidonnainen, ja koska työpaikkoihin vaaditaan tietynlainen koulutus, se saattaa johtaa markkinoiden jäykistymiseen.

Suomen Yrittäjät on tuonut esille puoliväliriihen valmistelussa, että oppisopimusjärjestelmän korvausjärjestelmä tulisi porrastaa, jotta se auttaisi nuoria työuran alkuun. Opintojen nopeuttamiseen voitaisiin vaikuttaa opintotukien muutoksilla, sillä nyt opiskelijat kokevat kannattamattomaksi töiden tekemisen opintojen aikana. Ammattikoulutuksen resursointi on myös oltava riittävällä tasolla, ja yritysten mahdollisuutta työharjoittelupaikkojen tarjoamiseen olisi parannettava, painottaa Kuismanen. Paras ratkaisu osaavan työvoiman saatavuuteen on työperäinen maahanmuutto, hän päättää.

Palvelujohtaja Perttu Kellomäki TE-toimistosta esitteli työllisyystilannetta Keski-Pohjanmaalla. Tuoreessa työllisyystilastossa näkyy koronan vaikutus; Kaustisen ja Kokkolan seutukunnissa työttömyys on kasvanut 26 % edellisestä vuodesta. Määräaikaisten työsuhteiden päättyminen vuonna 2020 johtuu suurelta osin koronasta.

Pohjanmaan ELY-alueen osaamiskartoituksen mukaan Keski-Pohjanmaan tulevaisuuden potentiaalinen työvoimareservi ovat he, jotka ovat muuttaneet opiskeluiden perässä muualle. Keski-Pohjanmaalla maahanmuuttajien alttius muuttaa pois on huomattavan korostunut. Alueen tulisikin panostaa aktiivisesti maahanmuuttajien työllistymiseen ja integraatioon. Korona-rokotteen saamisen ennakoidaan vaikuttavan siihen, että alueelle tulee pulaa osaavasta työvoimasta.

Alueen edunvalvonta-asioiksi neuvottelukunta nostaa opiskelupaikkoihin liittyvät asiat, mm. työikäisten koulutustarpeen rahoitusta olisi ammatillisessa koulutuksessa vahvistettava. Pääsykokeiden suorittaminen on vaikeutunut korona-aikana, ja valintaperusteiden pisteytystapa herättää opiskelijoissa huolta. Kokouksessa käydyissä keskusteluissa todettiin vielä, että varhaiskasvatuskoulutuksen määrälliset tarpeet Keski-Pohjanmaalla olisi myös huomioitava ministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje